Lov mládeže do 15 let

06.12.2013 20:52

 

 

 

 

Dotaz č. 10

Datum:

20.03.2008

Kategorie:

Děti a mládež

Dotaz:

Mám takový malý dotaz ohledně chytání ryb mládeže 10-15 let. Za jakých podmínek mohou chytat samostatně. Předem děkuji za odpověď.

Odpověď:

Ve smyslu zákona č. 99/2004 Sb., o rybářství, prováděči vyhlášky č. 197/2004 Sb., v platném znění a bližších podmínek výkonu rybářského práva na rybářských revírech ČRS mají děti a mládež při rybolovu všechna práva a povinnosti jako dospělí členové.

Odpovídal:

Ing. Branislav Ličko


 


 


 


 


 

Když ryby jdou, stačí jeden prut.


 


 


 


 


 

Lov dětí do deseti let


 

Zákon o rybářství ani jeho prováděcí vyhláška vůbec nerozlišují různé kategorie rybářů, ať už jde třeba o děti, handicapované rybáře, sportovce atd. Takže zcela striktně vzato, chce-li dítě (věk nerozhoduje) lovit ryby, má stejná práva, ale i povinnosti jako dospělý rybář.


 

Tak je to ovšem řečeno strohou řečí zákona,leč praxe vyžaduje podstatně flexibilnější přístup. Našla by se jistě řada argumentů, vždyť jen kolik rybářů začínalo svoji „kariéru“ tím, že chytalo ryby se svým otcem nebo dědou a to tak, že jim byl dán na starost jeden prut, s nímž „sami“ lovili. Tento tlak od rybářské veřejnosti na umožnění lovu ryb dětem, aniž by tyto musely mít rybářský lístek a povolenku, vyústil v opatření, podle něhož bylo do bližších podmínek výkonu rybářského práva (BPVRP) na revírech ČRS zařazeno již vámi zmiňované ustanovení.Poctivě musím přiznat, že jako právník s tím mám veliký problém. Nejprve přece musí zákon vůbec někomu rybolov za stanovených podmínek povolit a teprve potom mohou BPVRP stanovit nějaké bližší podmínky, nikoliv, že tyto BPVRP dokonce umožní lov ryb někomu, kdo nemá vůbec potřebné doklady, tudíž mu zákon lov ryb zakazuje. Na druhou stranu jsem povinen reflektovat zájmy praxe, které jsou navíc v daném případě dlouhodobě, a dá se říci, že už historicky dané a ověřené. Takže Rada ČRS přijala toto kompromisní řešení, spočívající v umožnění lovu ryb dětem do 10 let věku tím, že tuto možnost vymezila v BPVRP. Nemůžeme jistě tvrdit, že to neodporuje zákonu, ale je to snad ku prospěchu věci. No a rybářská stráž je instruována, aby tyto případy posuzovala shovívavě a tolerovala je.


 

A nyní k obsahu tohoto práva… Zmínil jste řadu výkladových problémů, které mohou nastat. Právě s ohledem na to, že v BPVRP je výslovně (a zcela úmyslně) zmiňován § 13 a násl. zákona o rybářství, znamená to pouze jediné, totiž že jde o případ, kdy rybář loví na dvě udice a jednu z nich může přenechat dítěti mladšímu 10 let. Pořád ale loví dospělý rybář, tedy dítě s udicí nemůže nikam odcházet, lovit na jiném místě samostatně atd. Loví-li dospělý rybář jen na jednu udici (např. přívlačí), pak nemůže logicky dítě nechat lovit na druhou, resp. může nechat dítě lovit právě jen na tuto jednu udici a sám může jen přihlížet a dítě kontrolovat. Ulovené ryby si přivlastňuje dospělý rybář a zapisuje si je do úlovkového lístku. Nejde tedy o nic víc než o to, že dospělý rybář loví přesně podle Rybářského řádu, ale manipulaci s jednou udicí přenechá dítěti.


 


 


 


 


 


 


 

 

 

—————

Zpět