Návštěva sádek v Dobříši

25.12.2014 12:46


Děkujeme společnosti COLLOREDO-MANNSFELD spol. s r.o. a zaměstnancům LESNÍ A RYBNIČNÍ SPRÁVY Zbiroh za možnost navštívit sádky v Dobříši. Dne 4.12.2014 MOKROVRATSKÉ MŘENKY navštívily sádky ryb v rámci rybářského kroužku konaného pod Českým rybářským svazem místní organizací  Nový Knín.

Děti se dozvěděly mnoho zajímavého o sádkování ryb, výlovech a o tom jak se stát rybářem z povolání. Měly možnost vidět velké, ale opravdu velké množství ryb. Nejvíce se diskutovalo o sádkování. Proč se sádkuje?

Hlavně v případě kaprů vylovených pro vánoční trh nebo zpracovávaných na prodej ve velkém se uplatňuje sádkování ryb v průtočné vodě, kde za několik týdnů rybí maso ztratí podstatnou část svého rybničního pachu. Tento specifický pach má na svědomí geosmin - prchavá organická sloučenina ze skupiny terpenů. Protože se geosmin dostává s potravou do těl mnoha bezobratlých živočichů a pak dál i do sladkovodních ryb, nelze se divit tomu, že jejich maso tímto bahenním pachem načichne. Tato látka se zřejmě dobře rozpouští v tucích, protože z rybího masa, jak víte, nejvíce smrdí nejtučnější části, které leží obvykle v břišních partiích. Jak kuchaři, tak i chemici přišli na to, že geosmin se chemicky degraduje působením kyselin. Zřejmě proto se kapr, ale i štika, již ve středověku připravovaly s pomocí octa "na modro" a dnes mnohé kuchařské příručky doporučují pokapat rybí porce ještě před tepelnou úpravou, nebo i pak na talíři, čerstvě vymačkanou citronovou šťávou (Jozef Májsky, RYBÁŘSTVÍ 11/2014). Dnes už každý ví, že ryba při sádkování přijde o většinu tukových zásob potřebných pro přežití zimy a tím pádem pokus o její navrácení do přírody je tím nejhorším, co pro ni můžeme udělat.

Takže ještě jednou díky a přejeme mnoho prodaných ryb. David Veselý a děti z rybářského kroužku.                                                                                                                        

                                                          David Veselý Mokrovraty 10.12.2014

                                                          Foto:Pavel Vávra


—————

Zpět